Blogi

Universon synty

Universon alkuräjähdykselle lähtösysäyksen antoivat joukko aktiivisia ympäristötieteiden opiskelijoita, jotka halusivat toimia yhteisössään kestävämmän tulevaisuuden rakentamisen puolesta, sekä – uskokaa tai älkää – Helsingin yliopiston uusi strategia vuosille 2017-2020.


Ryhmämme muodostui keväällä 2015 huomatessamme, ettei Helsingin yliopiston luonnosvaiheessa olleesta uudesta strategiasta löytynyt lainkaan mainintaa yliopiston roolista kestävämmän maailman rakentajana. Lähdimme opiskelijoina aktiivisesti kommentoimaan uutta strategiaa, sillä ymmärsimme, että jos yliopiston toimintaa ylimmältä hallinnon tasolta ohjaavasta tekstistä ei löydy mainintaa kestävästä kehityksestä, ei se voi näkyä myöskään käytännön toiminnan tasolla.

Tehdessämme vaikuttamistyötä strategian parissa huomasimme pian yhteistyössä olevan voimaa. Meistä tuli  yhteiskunnallisia muutosagentteja, joista paljon nykyään puhutaan: Perustimme asiaamme ajavan blogisivuston, julkaisimme kannanottoja sekä järjestimme yliopiston ympäristöviikolla lähes 30 kiinnostunutta vetäneen Tule tekemään yliopistosta kestävämpi! -työpajan. Löysimme teorian ja oppien yhteyden käytäntöön, innostuimme ja voimaannuimme, kun huomasimme, että meitä kuunneltiin eri tahoilla.
.

_mg_4682
Työpajassa pohdittiin kestävän elämäntavan tietoja ja taitoja, joita yliopiston tulisi opettaa kaikille opiskelijoilleen

Vaikuttamistyön tuloksena tiimimme hitsautui hyvin yhteen ja aloimme pohtimaan mahdollisuuksia harjoittaa toimintaa kestävyys- ja ympäristökysymysten parissa myös jatkossa yhteisvoimin. Totesimme, että osuuskuntatoiminta on nyky-yhteiskunnassa juuri se väylä, jota pitkin ideamme ja intomme voisi kanavoida toiminnaksi, työksi ja myös yhdessä oppimiseksi. Syntyi ajatus ympäristöalan osuuskunnasta, johon liittymään pääsisivät kokonaisvaltaisesti ympäristökysymyksiä tarkastelevat ihmiset, jotka haluavat löytää mahdollisuuden tehdä yhdessä ja vaikuttaa.

Osuuskunnan perustamisvaiheessa joukkomme kasvoi uusilla asiasta kiinnostuneilla ja joukkoomme liittyi opiskelijoiden rinnalle myös nuoria valmistuneita. Meille oli tärkeää keskustella sekä kirjoittaa osuuskunnan arvopohja ja yhteiset pelisäännöt huolella, ja pohjatyötä tehtiinkin lähes vuoden verran. Sen jälkeen pyörät kuitenkin lähtivät nopeasti pyörimään: kesäkuussa 2016 kilistelimme kuohuviinilaseja perustamiskokouksen yhteydessä ja elokuussa saimme nimemme sekä y-tunnuksemme virallisiin rekistereihin!
.

universon-synty
Universolaiset perustamiskokouksen jälkeisissä riemuntunnelmissa

Nyt Universo on päässyt elämänsä onnelliselle alkutaipaleelle ja kehittyy yhdessä oppien, ja vaikutuspiirimme laajetessa jatkamme maailman parantamista pienin ja suurin askelin.

.
Leena ja Janina
Universon hallituksen puheenjohtajisto

.
Tekstin otsikkokuva: NASA