Blogi

Tule joulu mutainen

Onneksi joulupukki ei yleisen harhaluulon mukaisesti asu Pohjoisnavalla, vaan Suomen Lapissa. Muuten joulupukin tuvan perusteet saattaisivat olla melko huteralla jääperällä ja hyiseen Pohjoiseen jäämereen hukkuminen rakkaan partaveikkomme kovana kohtalona. Pohjoinen napajää nimittäin hupenee.

.

Leutoja talvia luvassa

Arktinen merijää on nyt pienempi kuin koskaan sen 38 vuoden aikana kun jäätilannetta on satelliiteilla seurattu, uutisoi yhdysvaltalainen National Snow & Ice Data Center. Jäätikköjen ohella myös muiden pohjoisten seutujen lumipeite on vaarassa jäädä historiaan. Ilmatieteen laitoksen tuoreimpien ennusteiden mukaan Keski-Suomen lämpötilasta uhkaa tulla vuosisadan loppuun mennessä Unkarin kaltainen, mikäli päästöjen kasvu jatkuu nykyisen kaltaisena. Paremmassakin tapauksessa meitä odottaa Puolan talvisää: pari astetta plussaa ja loskakeli – mikäs sen mukavampaa!

Ennen kuin kuitenkaan ehdit liikaa innostua leudosta säästä ja pitenevästä kesästä, täytyy meidän muistuttaa, että Suomen maantieteellisestä sijainnista johtuva valon määrä ja kaamosajan pituus eivät ilmaston lämpenemisestä miksikään muutu. Luvassa on siis tulevaisuudessa entistä enemmän pimeää ja sateista talviaikaa. Arvioiden mukaan sademäärä lisääntyy kaikkina vuodenaikoina, ja talvista tulee entistäkin synkempiä: vuotuinen auringonvalon määrä voi pilvisyyden lisääntyessä pudota Suomessa jopa viidenneksen.
.

lumi
Menneiden aikojen lumia?
Jos ei jouluna ole lunta…

Ovatko valkoiset joulut nyt siis kokonaan historiaa? No eivät sentään, mutta niiden todennäköisyys Etelä-Suomessa alkaa tulevaisuudessa olla aina vain enemmän ja enemmän onnekas sattuma. Lumettomia talvia toki etenkin Etelä-Suomessa on ollut ennenkin, mutta useimmat ennätyslämpimistä joulunpyhistä ovat olleet 2000-luvulla. Ilmatieteen laitoksen mukaan lumettomat joulut yleistyvät ilmaston lämmetessä alkutalven sateiden tullessa yhä useammin vetenä. Esimerkiksi vuosina 2006 ja 2007 joulu oli joko hyvin vähäluminen tai kokonaan lumeton suurimmassa osassa koko maatamme.

Yksi hyvä puoli ilmaston lämpenemisessä ja Etelä-Suomen lumettomissa jouluissa kuitenkin on: epätoivoisten etelän ihmisten turismi valkoisten hankien perässä Lappiin kasvaa, kääntäen Suomen talouden nousuun! Yle uutiset kertoi juuri vajaa viikko sitten, että Lappiin saapuu tänä vuonna kaikkien aikojen ennätyslukema, yli miljoona lentomatkustajaa. Bisnessuunnitelma on suorastaan nerokas: samalla kun Lapin lentomatkailu lisääntyy, kasvavat lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöt. Se puolestaan lämmittää entisestään ilmakehää, mikä johtaa ilmaston suurempaan lämpenemiseen ja kasvavaan pohjoisen jouluturismin kysyntään. Kätevää! Onneksi me etuoikeutetut eteläsuomalaiset voimme kuitenkin matkustaa Lappiin myös ympäristöystävällisesti junalla.
.

pyorat
Tuntuu siltä, että superlumiset “pikatalvet” ovat nykypäivän ilmiö: silloin kun lunta tulee, sitä tulee paljon. Muun osan talvesta saammekin sitten hajota sateeseen ja loskaan.
Näillä vinkeillä kuitenkin selviät!

Lumeton joulu on kaiken tämän perusteella trendi, joka on tullut jäädäkseen. Ota siis tästä parhaat vinkit talteen mustiin jouluihin sopeutumiseksi ja valkoisen raikkaan joulumielen ylläpitämiseksi pilvisessä sadesäässä:

  1. Hanki oma lumitykki ja lumeta sillä talosi pihapiiri. Tekolumi pysynee maassa juuri sen aikaa, että valkoisesta ikkunamaisemasta ehtii jouluaattoillallisen ajan nauttia.
  2. Sulje ikkunaverhot ja yhteytesi ankeaan ulkomaailmaan, ja linnoittaudu olohuoneen sohvalle katsomaan TV:sta lumivideota. Eläydy pakkasen puremaan tunnelmaan mukavasti kodin lämmössä! Kokosimme myös Spotify-soittolistan nostattamaan lumivalkean joulun tunnelmaa: tässä, ole hyvä!
  3. Suuntaa jouluksi pohjoisen hangille tai sitten vähintääkin pois loskan ja pimeyden keskeltä Kanarialle tai Thaimaan aurinkorannoille. Ai niin, mutta ne lentoliikenteen ilmastopäästöt… No, pelihän on jo menetetty, joten läskiksi vaan!
    .

Jos nämä ratkaisut mustan joulumielen torjumiseksi eivät tyydyttäneet, voimme me Universossa auttaa. Ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen on vielä olemassa monia mahdollisuuksia, joihin jokainen yhteiskunnan toimija voi omalla alueellaan tarttua. Me voimme auttaa näiden keinojen löytämisessä.
.

Hyvän joulun toivotuksin,
Osuuskunta Universo

.

Teksti ja kuvat: Iina Heikkilä & Iitu Kiminki

.

Lähteet:

Ilmatieteen laitos (19.12.2016): Uudet Suomea koskevat ilmastonmuutosennusteet julkaistu

Ilmatieteen laitos: Joulunajan säät [Luettu 20.12.2016].

Ilmatieteen laitos (18.12.2007): Joulu lumeton suuressa osassa maata.

National Snow & Ice Data Center (6.12.2016): Sea ice hits record lows.

Yleisradio / Marjukka Talvitie (15.12.2016): Ennätysvuosi Lapin lentokentillä: yhteensä miljoonan matkustajan raja rikki.