Uncategorized

Ilmastonmuutos muuttaa Suomen luontoa

Kuuset väistyvät lehtipuiden tieltä, vieraslajit valtaavat tilaa, sinilevälautat ovat Itämerellä riesana yhä kauemmin, tunturisopuli kärsii. Ilmastonmuutos muuttaa Suomen luonto, selviää WWF:lle toteuttamastamme taustaselvityksestä.

Taustaselvitys ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen luontoon

Universon Paula toteutti WWF:n toimeksiannosta taustaselvityksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen luontoon. Selvityksessä tarkasteltiin ilmaston lämpenemisen vaikutuksia metsiin, Itämereen ja tuntureihin. Tieteelliseen tutkimustietoon perustuvat arviot muutoksista ovat surullista luettavaa. Etelä-Suomessa on saatiin jo esimakua tulevista talvista, kun talven lumi satoi vetenä. Roudattomalta maalta Itämereen valuva vesi vie mukanaan ravinteita ja humusaineita, jotka rehevöittävät ja samentavat vettä. Hyvältä ei tulevaisuus Lapissakaan näytä, sillä lumipeite saapuu syksyllä nykyistä myöhemmin ja sulaa keväällä aiemmin.

Ei ole kuitenkaan syytä vaipua ilmastoahdistukseen, vaan pyrkiä aktiivisesti toimimaan hillitäkseen ilmaston lämpenemistä. Pienistä asioista on hyvä aloittaa. Lihan korvaaminen kasviproteiinilla, oman auton sijaan julkisilla kulkuvälineillä kulkeminen ja turhien vaateostosten välttäminen ei vaadi suuria ponnisteluja. Faktoihin perustuvan tiedon eteenpäin levittäminen on myös tärkeässä roolissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

WWF:n toteuttama taustaselvityksen tietoihin perustuva hieno visuaalinen erikoissivusto löytyy osoitteesta https://wwf.fi/ilmastonmuutos-suomessa/.

Lue myös ilmastoasiantuntija Mia Rahusen kommentti yhteistyön sujumisesta.

Teksti: Paula Tallinen